Wanneer gratis reizen studenten ov

wanneer gratis reizen studenten ov

Inhoudsopgave artikel

Als student heb je waarschijnlijk gehoord van de term “studenten ov”. Dit is een pas waarmee studenten in Nederland gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Maar wist je dat je ook gratis kunt reizen met deze pas? In deze sectie zullen we ontdekken wanneer studenten gratis kunnen reizen met hun ov-chipkaart en hoe ze kunnen profiteren van hun studentenreisproduct.

Het studenten ov-reisproduct

Het studenten ov-reisproduct is een belangrijke pas voor studenten die in Nederland studeren. Hiermee kunnen zij gebruik maken van het openbaar vervoer, waarbij zij kunnen kiezen uit een jaarkaart of een abonnement. Deze pas biedt veel voordelen voor studenten, waaronder gratis reizen en korting op het OV.

Een studenten ov jaarkaart is geldig voor de gehele duur van de studieperiode. Met deze kaart kunnen studenten onbeperkt reizen met bus, tram, metro en trein in heel Nederland. De studenten ov abonnementen daarentegen, kunnen variëren van maand- tot jaarabonnementen. Studenten die niet het hele jaar gebruik maken van het openbaar vervoer kunnen hiermee geld besparen.

Als student is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het aanvragen van een studenten ov. Het kan zijn dat je niet in aanmerking komt voor een studenten ov-reisproduct. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je niet binnen de gestelde termijn afstudeert. Ook moet je op tijd je studenten ov stopzetten om onnodige kosten te voorkomen.

Hoe werkt gratis reizen met studenten ov

Als je student bent en een ov-chipkaart hebt, kun je onder bepaalde omstandigheden gratis reizen met het openbaar vervoer. Dit wordt het studentenreisproduct genoemd. Er zijn twee soorten studentenreisproducten: week- en weekendabonnementen. In het weekend kun je altijd gratis reizen, maar doordeweeks alleen in bepaalde periodes.

Om gratis te kunnen reizen, moet je studentenreisproduct op je ov-chipkaart laden. Dit doe je bij een ophaalautomaat van een openbaar vervoerder, zoals de NS of het GVB. Vervolgens moet je in- en uitchecken bij het begin en einde van elke reis. Hierdoor weet het systeem dat je gebruikmaakt van het studentenreisproduct en worden er geen kosten afgeschreven van je saldo.

Let op: om in aanmerking te komen voor gratis reizen met het studentenreisproduct, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld in Nederland studeren en een geldige verblijfsvergunning hebben (als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt). Zorg er daarom voor dat je goed op de hoogte bent van deze voorwaarden voordat je het studentenreisproduct aanschaft.

Als je alle benodigde stappen hebt ondernomen en aan de voorwaarden voldoet, kun je zorgeloos gratis reizen met je studenten ov-chipkaart. Dit kan je een hoop geld besparen en tegelijkertijd meer vrijheid geven om te reizen. Vergeet echter niet om bij elke reis in en uit te checken om onnodige kosten te voorkomen.

In- en uitchecken met studenten ov

Om gebruik te maken van je studenten ov moet je altijd in- en uitchecken, dit geldt voor zowel bus, tram, metro als trein. Als je dit niet doet, riskeer je een boete. Het in- en uitchecken werkt heel eenvoudig. Houd je ov-chipkaart voor de kaartlezer bij de ingang van het station of het instappen in de bus, tram of metro en bij de uitgang of het verlaten van de bus, tram of metro.

Het is belangrijk om altijd in te checken voordat je gaat reizen, anders krijg je een boete. Vergeet ook niet om bij het uitstappen uit de bus, tram of metro en het verlaten van het station opnieuw uit te checken. Als je dit niet doet, betaal je het maximale tarief en dit kan behoorlijk oplopen. Bij treinreizen geldt een iets ander systeem, hierbij check je altijd in bij het begin van je reis en check je uit als je op je eindbestemming bent aangekomen.

Het kan zijn dat je vergeet uit te checken, in dit geval kun je dit binnen een uur alsnog doen. Dit kan bij een andere kaartlezer op hetzelfde station of bij een overstapstation. Als je dit vergeet, dan kun je geld terugvragen via de website van je ov-chipkaart.

studenten ov in- en uitchecken

Let op: als je overstapt van de trein naar de bus, tram of metro of andersom dan moet je ook altijd opnieuw in- en uitchecken. Als je bij het overstappen vergeet uit te checken bij de ene vervoerder en in te checken bij de andere vervoerder, dan betaal je twee keer het instaptarief.

Als je een keer bent vergeten uit te checken of als er iets niet goed is gegaan met het in- of uitchecken, dan kun je contact opnemen met de klantenservice van je ov-chipkaart. Zij kunnen je verder helpen en eventueel te veel betaalde kosten terugstorten.

Geldigheid van het studenten ov

Het studenten ov is een handige pas waarmee studenten in Nederland kunnen reizen met het openbaar vervoer. Het is belangrijk om te weten hoelang je studenten ov geldig is, zodat je problemen kunt voorkomen wanneer je onderweg bent.

De geldigheid van het studenten ov hangt af van het type ov-chipkaart dat je hebt. Als je een weekabonnement hebt, is je studenten ov geldig van maandag 04.00 uur tot zaterdag 04.00 uur. Als je een weekendabonnement hebt, is je studenten ov geldig op zaterdag, zondag en op feestdagen.

Als je een studenten ov jaarkaart hebt, is deze geldig tot het einde van het studiejaar waarvoor het is afgegeven. Na deze periode moet je een nieuwe aanvragen. Het is belangrijk om je studenten ov op tijd te verlengen, zodat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan.

Je kunt de geldigheid en status van je studenten ov controleren door in te loggen op de website van DUO studentenreisproduct of via de OV-chipkaart website. Hier kun je ook zien wanneer je studenten ov verloopt en wanneer je het opnieuw moet aanvragen.

Belangrijkste punten

 • De geldigheid van je studenten ov hangt af van het type ov-chipkaart dat je hebt.
 • Het is belangrijk om je studenten ov op tijd te verlengen om problemen onderweg te voorkomen.
 • Je kunt de status en geldigheid van je studenten ov controleren op de website van DUO studentenreisproduct of via de OV-chipkaart website.

Kortingen met studenten ov

Als student met een ov-chipkaart kun je niet alleen gratis reizen, maar ook profiteren van verschillende kortingen. Zo kun je bijvoorbeeld korting krijgen op een dagje uit, een museumbezoek of een pizza bij een restaurant.

Om gebruik te maken van deze kortingen moet je vaak wel even laten zien dat je student bent. Dit kan door je studenten ov-chipkaart te laten zien of door het tonen van je collegekaart. Het is daarom handig om altijd je studenten ov bij je te hebben, zodat je optimaal gebruik kunt maken van deze kortingen.

Daarnaast bieden sommige winkels en restaurants speciale kortingen aan voor studenten met een ov-chipkaart. Het is dus altijd slim om even te vragen of er kortingen zijn waar je gebruik van kunt maken.

Enkele voorbeelden van kortingen die je kunt krijgen met je studenten ov-chipkaart zijn:

 • Korting op een Netflix-abonnement
 • Korting op een Bol.com-account
 • Korting op een dagje uit naar een pretpark of dierentuin

Als je wilt weten welke kortingen er allemaal beschikbaar zijn, kun je het beste even op internet zoeken of informeren bij de winkel zelf. Het kan namelijk per winkel of attractie verschillen welke kortingen er precies beschikbaar zijn.

Buitenlandse studenten en het studenten ov

Ook als buitenlandse student in Nederland kun je in aanmerking komen voor een studenten ov. Dit geeft je de mogelijkheid om gratis te reizen met het openbaar vervoer of gebruik te maken van kortingen op reizen buiten de geldigheidsperiode van je kaart.

Om een studenten ov aan te vragen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je in Nederland staan ingeschreven bij een onderwijsinstelling en moet je een geldige verblijfsvergunning hebben. Als je aan deze voorwaarden voldoet, kun je online een aanvraag indienen bij DUO, de uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Eenmaal in het bezit van je studenten ov, kun je je reisproduct activeren en beginnen met reizen. Zorg er wel voor dat je altijd in- en uitcheckt, anders riskeer je boetes en extra kosten.

Reizen met een studenten ov is niet alleen handig voor je dagelijkse routine, maar kan ook bijdragen aan het ontdekken van de Nederlandse cultuur en het bezoeken van verschillende bezienswaardigheden in het land. Besteed dus wat tijd aan het begrijpen van de mogelijkheden van je studenten ov en ontdek hoe het kan bijdragen aan je studentenleven in Nederland.

Veelgestelde vragen over gratis reizen met studenten ov

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het gratis reizen met je studenten ov.

Kan ik met mijn studenten ov gratis reizen in het buitenland?

Nee, het studenten reisproduct is alleen geldig in Nederland. Wil je buiten Nederland reizen met het ov, dan moet je daar aparte tickets voor kopen.

Ik ben mijn studenten ov-chipkaart verloren, wat moet ik doen?

Als je je studenten ov-chipkaart verliest, moet je dit zo snel mogelijk doorgeven aan de klantenservice van je ov-chipkaart. Zij kunnen je helpen om een nieuwe kaart aan te vragen en eventuele kosten van verloren reisproducten te vergoeden.

Kan ik mijn studenten ov ook gebruiken voor treinreizen?

Ja, je kunt je studenten ov ook gebruiken voor treinreizen. Let wel op dat dit alleen geldt voor treinen van NS en niet voor treinen van andere vervoerders. Bovendien moet je bij treinreizen in- en uitchecken, anders riskeer je een boete.

Hoe lang is mijn studenten ov geldig?

Je studenten ov is geldig zolang je recht hebt op studiefinanciering. Dit kan verschillen per persoon, afhankelijk van de hoogte van je studiefinanciering en het aantal jaren dat je hier recht op hebt.

Ik heb mijn studenten ov pas geactiveerd na de ingangsdatum, kan ik nog steeds gratis reizen?

Nee, de ingangsdatum is leidend voor de geldigheid van je studenten ov. Als jij je kaart te laat hebt geactiveerd, kun je dus geen gebruik meer maken van gratis reizen in de periode daarvoor.

Tips voor het optimaal benutten van je studenten ov

Heb je je studenten ov al in bezit en wil je weten hoe je het meeste uit je studentenreisproduct kunt halen? Hier zijn enkele handige tips:

 1. Bestudeer de voorwaarden: Zorg ervoor dat je alle voorwaarden voor gratis reizen en kortingen goed kent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
 2. Plan je reizen: Maak gebruik van apps en websites voor reisplanning en vermijd zo overbodige kosten.
 3. Reis op rustige tijden: Probeer te reizen buiten de spitsuren om drukte in het openbaar vervoer te vermijden.
 4. Maak gebruik van kortingen: Naast het studenten ov zijn er vaak nog andere kortingsacties beschikbaar waar je als student van kunt profiteren. Bekijk deze aanbiedingen en bespaar geld.
 5. Houd je ov-chipkaart in topconditie: Een goed werkende ov-chipkaart is essentieel. Zorg dus dat deze schoon en onbeschadigd blijft en bewaar deze op een veilige plaats.

Met deze tips ben je in staat om optimaal gebruik te maken van je studentenreisproduct en te besparen op de kosten van het openbaar vervoer.

Overige voordelen van het studenten ov

Naast gratis reizen en kortingen zijn er nog andere voordelen verbonden aan het studenten ov. Zo kun je bijvoorbeeld korting krijgen op bepaalde musea en attractieparken.

Met het studenten ov heb je ook recht op verschillende abonnementen, zoals een abonnement op de NS International app. Hiermee kun je treinreizen in het buitenland boeken en reserveren. Daarnaast kun je met je studenten ov bij sommige bus- en treinmaatschappijen reizen buiten de spitsuren voor een gereduceerd tarief.

studenten ov voordelen

“Met het studenten ov heb je niet alleen gratis reizen, maar ook nog eens korting op veel leuke activiteiten. Zo ben ik al naar verschillende musea geweest en heb ik met korting naar de Efteling kunnen gaan. Echt een aanrader!”

-Lotte, student

Kortom, het studenten ov biedt naast gratis reizen en kortingen nog vele andere voordelen. Houd de website van het studenten ov in de gaten om op de hoogte te blijven van alle voordelen en mogelijkheden.

Bespaartips voor studenten met een ov-chipkaart

Als student heb je vaak niet veel te besteden. Het is daarom fijn om te weten dat je met je ov-chipkaart op verschillende manieren kunt besparen. Hieronder delen we enkele handige bespaartips speciaal voor studenten met een ov-chipkaart.

1. Reis buiten de spits

Als je buiten de spits reist, betaal je minder voor je trein- of busreis. Dit kan een aanzienlijk verschil maken in de kosten. Probeer daarom je reizen zoveel mogelijk buiten de spits te plannen.

2. Maak gebruik van kortingsacties

Met je ov-chipkaart kun je niet alleen reizen, maar ook profiteren van kortingsacties. Zo krijg je bijvoorbeeld korting op een dagje uit of een maaltijd bij bepaalde restaurants. Houd de website van je ov-chipkaart of de lokale vervoersmaatschappij in de gaten voor kortingsacties.

3. Reis samen en deel de kosten

Als je samen met vrienden of studiegenoten reist, kun je de kosten delen. Zo hoef je niet allemaal apart te betalen en ben je uiteindelijk goedkoper uit. Daarnaast is reizen met anderen vaak ook gezelliger en veiliger.

4. Zet je abonnement stop tijdens de vakantie

Als je tijdens de vakantie niet veel gebruik maakt van je ov-chipkaart, kun je overwegen om je abonnement stop te zetten. Dit scheelt weer kosten en je betaalt alleen voor de dagen dat je daadwerkelijk reist.

5. Gebruik een fiets of deel een fiets

Als je niet ver hoeft te reizen, kun je overwegen om een fiets te gebruiken in plaats van het openbaar vervoer. Huur bijvoorbeeld een OV-fiets of deel een fiets met vrienden. Zo bespaar je niet alleen geld, maar ben je ook nog eens gezond bezig.

Met deze bespaartips kun je als student veel geld besparen. Probeer ze eens uit en kijk wat voor jou het beste werkt!

FAQ

Wanneer kan ik gratis reizen met mijn studenten ov?

Je kunt gratis reizen met je studenten ov tijdens de weekdagen als je een weekabonnement hebt. In het weekend, op feestdagen en in de zomerperiode kun je de hele dag gratis reizen, ongeacht het type abonnement dat je hebt.

Wat is het studenten ov-reisproduct?

Het studenten ov-reisproduct is een pas waarmee je als student gebruik kunt maken van het openbaar vervoer in Nederland. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals een jaarkaart of een abonnement, en biedt diverse voordelen voor studenten.

Hoe kan ik profiteren van gratis reizen met mijn studenten ov?

Om te profiteren van gratis reizen met je studenten ov moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld recht hebben op studiefinanciering en een geldig studentenreisproduct hebben geactiveerd op je ov-chipkaart.

Hoe werkt het in- en uitchecken met mijn studenten ov?

Het in- en uitchecken met je studenten ov werkt op dezelfde manier als met een reguliere ov-chipkaart. Zorg ervoor dat je altijd incheckt voor je reis begint en uitcheckt na afloop, anders kunnen er onnodige kosten in rekening worden gebracht.

Hoe lang is mijn studenten ov geldig?

Je studenten ov is meestal geldig gedurende de gehele duur van je studie. Als je een eenjarig abonnement hebt, kun je er een heel jaar mee reizen. Houd er wel rekening mee dat er bepaalde beperkingen gelden voor de geldigheid in de weekenden en vakantieperiodes.

Welke kortingen kan ik krijgen met mijn studenten ov?

Met je studenten ov kun je verschillende kortingen krijgen, zoals korting op treinreizen en korting bij diverse winkels en restaurants. Daarnaast kun je ook gebruik maken van kortingsacties speciaal voor studenten.

Kan ik als buitenlandse student ook een studenten ov aanvragen?

Ja, ook buitenlandse studenten kunnen in sommige gevallen een studenten ov aanvragen. Dit hangt af van je nationaliteit, je studie en de duur van je verblijf in Nederland. Het is belangrijk om tijdig te controleren of je in aanmerking komt.

Wat zijn enkele veelgestelde vragen over gratis reizen met mijn studenten ov?

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over gratis reizen met je studenten ov:

 • Is gratis reizen ook geldig in het buitenland?
 • Kan ik mijn studenten ov ook aan iemand anders geven?
 • Moet ik mijn studenten ov activeren voordat ik ermee kan reizen?
 • Wat gebeurt er als mijn studenten ov verloopt?

Heb je tips voor het optimaal benutten van mijn studenten ov?

Zeker! Hier zijn enkele tips om het meeste uit je studenten ov te halen:

 • Plan je reizen goed van tevoren en maak gebruik van de daluren voor extra korting.
 • Vergeet niet om altijd in- en uit te checken om onnodige kosten te voorkomen.
 • Maak gebruik van kortingsacties en aanbiedingen die speciaal voor studenten gelden.

Wat zijn nog andere voordelen van het studenten ov?

Naast gratis reizen en kortingen biedt het studenten ov nog andere voordelen, zoals de mogelijkheid om je studenten ov als identificatiemiddel te gebruiken en toegang te krijgen tot speciale studentenfaciliteiten.

Heb je bespaartips voor studenten met een ov-chipkaart?

Absoluut! Hier zijn enkele bespaartips speciaal voor studenten met een ov-chipkaart:

 • Gebruik je ov-chipkaart ook voor andere kosten, zoals in de supermarkt of bij kortingacties.
 • Maak gebruik van kortingsabonnementen voor bepaalde winkels en restaurants.
 • Vergelijk de prijzen van verschillende vervoersopties en maak gebruik van de goedkoopste mogelijkheid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest