Nederlandse OV Etiquette: Do’s en Don’ts

Nederlandse OV Etiquette: Do’s en Don’ts

Inhoudsopgave artikel

Welkom bij ons artikel over de Nederlandse OV Etiquette: Do’s en Don’ts. Goede manieren zijn belangrijk in het Nederlandse openbaar vervoer en daarom hebben we de belangrijkste regels en richtlijnen voor je op een rijtje gezet. Deze tips zullen je helpen om een prettige en respectvolle reis te hebben in het Nederlands OV.

Wat is OV-etiquette?

OV-etiquette verwijst naar de gedragsregels en manieren die worden gevolgd in het Nederlandse openbaar vervoer. Dit omvat onder andere hoe je je hoort te gedragen tegenover medepassagiers, het personeel en de faciliteiten in het OV. Het doel van OV-etiquette is om een prettige en respectvolle reisomgeving te creëren waarin iedereen zich veilig en comfortabel voelt. Door OV-etiquette te volgen, draag je bij aan een positieve reiservaring voor jezelf en anderen.

Do’s in het OV

Goede manieren in het OV zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse OV-etiquette. Hier zijn enkele belangrijke OV-etiquette tips om je te helpen bijdragen aan een prettige reis voor alle passagiers:

 1. Bied je zitplaats aan. Wanneer je ziet dat een zwangere vrouw, ouder persoon, of iemand met een lichamelijke beperking aan boord komt, bied dan je zitplaats aan. Dit is de juiste manier om respectvol te zijn en anderen te helpen.
 2. Kom op tijd. Zorg ervoor dat je op tijd bent bij het instappen van het voertuig om opstoppingen te voorkomen en de reis soepel te laten verlopen.
 3. Respecteer de rustzones. Let op de signalen die aangeven dat het gebied een stiltecoupé is of dat er bijvoorbeeld geen telefoons mogen worden gebruikt, en pas je gedrag aan om de rust van anderen te waarborgen.
 4. Houd ruimte vrij. Zet je tas op schoot of laat een lege zitplaats vrij in drukkere periodes, om anderen ook een zitplaats te gunnen.

OV etiquette tips image

Het aanleren van goede OV-etiquette zorgt niet alleen voor een prettiger reis voor iedereen, maar ook voor een betere werkomgeving voor het OV-personeel. Volgende keer vertellen we over enkele belangrijke OV-etiquette regels die je moet vermijden.

Don’ts in het OV

Tijdens je reis met het Nederlands OV is het belangrijk om rekening te houden met de OV etiquette regels, waaronder een aantal don’ts. Het niet opvolgen van deze regels kan leiden tot overlast voor medepassagiers en het personeel en leiden tot ongemakkelijke situaties.

 • Niet verstoren van andere passagiers door luid te praten of muziek te luisteren zonder koptelefoon
 • Niet achterlaten van afval of rommel in de trein, bus of tram
 • Niet blokkeren van de deuren, dit vertraagt de rit voor iedereen en kan gevaarlijk zijn
 • Niet eten of drinken in de trein of tram, dit vervuilt de wagons en kan voor ongewenste geuren zorgen
 • Niet omgaan met je mobiele telefoon in de stille coupe of teveel ruimte innemen met je bagage

Zoals je ziet zijn er genoeg regels om rekening mee te houden. Door je aan deze OV etiquette te houden, draag je bij aan een prettige en respectvolle reis voor iedereen. Naast het volgen van de regels in het OV is het ook belangrijk om respectvol om te gaan met andere passagiers en personeel. Hierover meer in de volgende secties.

Het respecteren van anderen

Als je met het openbaar vervoer reist, is het belangrijk om rekening te houden met andere passagiers. Goede manieren in het OV dragen bij aan een prettige reiservaring voor iedereen. Om anderen te respecteren kun je bijvoorbeeld je telefoongebruik beperken, zodat je medepassagiers niet gestoord worden. Als je wilt bellen, doe dat dan op een laag volume en gebruik bij voorkeur een koptelefoon of oortjes. Plaats je tas niet op een lege stoel als het druk is in het OV en zorg ervoor dat je geen onnodige hinder veroorzaakt voor andere passagiers.

Sta op wanneer een oudere persoon, zwangere vrouw of iemand met een beperking de trein of tram instapt. Dit wordt zeer gewaardeerd en toont respect voor medepassagiers die mogelijk extra ondersteuning nodig hebben. Het zijn vaak de kleine dingen die het verschil maken.

In het volgende deel leer je meer over het omgaan met het personeel in het OV.

Het omgaan met personeel

Het is belangrijk om respectvol met het personeel in het Nederlands OV om te gaan. Zorg ervoor dat je beleefd bent tegenover de chauffeurs en conducteurs, heb geduld bij drukte en vraag op een nette manier om de benodigde informatie. Vergeet niet om het personeel te bedanken voor hun service, dit wordt zeer gewaardeerd.

Hygiëne in het OV

Hygiëne is een belangrijk aspect van de Nederlandse OV Etiquette. Door goede hygiëne toe te passen, houd je niet alleen jezelf, maar ook anderen gezond en veilig. Hier zijn enkele OV etiquette tips die je kunt volgen om hygiëne in het OV te handhaven:

Geen eten in het OV

Het eten van voedsel in het OV kan leiden tot rommel en onprettige geuren. Laat daarom geen voedselresten achter en eet voordat je instapt of na je reis.

Niezen of hoesten in je elleboog

Tijdens de griepseizoenen kan niezen of hoesten leiden tot een snelle verspreiding van ziektekiemen. Bedek daarom je mond en neus met je elleboog als je moet niezen of hoesten in het OV.

Afval in de daarvoor bestemde prullenbakken

Laat geen rommel achter op de zitplaatsen of de vloeren. Gooi je afval in de daarvoor bestemde prullenbakken.

Nederlandse OV Etiquette

Door het volgen van deze OV etiquette tips voor hygiëne draag je bij aan een prettige en gezonde reiservaring voor iedereen.

Rekening houden met de faciliteiten

In het Nederlands OV is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met medepassagiers en personeel, maar ook met de faciliteiten in het OV. Hierdoor kunnen andere reizigers ook gebruikmaken van deze faciliteiten en blijft het OV schoon en opgeruimd.

 • Gebruik de OV-chipkaart op de juiste manier en zorg dat je voldoende saldo hebt om in- en uit te checken.
 • Sta altijd toe dat andere reizigers uitstappen voordat je zelf instapt en verplaats jezelf snel naar achteren om meer ruimte te maken voor andere passagiers.
 • Let tijdens het uitstappen op je omgeving, zodat je niet tegen andere passagiers aanbotst en je tas geen obstakel vormt.
 • Achtergelaten afval kan voor overlast zorgen, neem daarom je afval mee of gooi dit in de prullenbak.
 • Laat de zitplaatsen netjes achter door afval weg te gooien en de stoel schoon te maken voor de volgende reiziger. Maak bijvoorbeeld gebruik van het afvalzakje dat aan de stoelen hangt.

Zo kun jij bijdragen aan een prettige reiservaring voor jezelf en andere passagiers.

Conclusie

Goede OV-etiquette is belangrijk voor een prettige en respectvolle reis in het Nederlandse OV. Door de essentiële do’s en don’ts te volgen, respecteer je niet alleen andere passagiers, maar ook het personeel en de faciliteiten in het OV. Houd rekening met anderen door je telefoongebruik te beperken, je tas niet op een lege zitplaats te plaatsen en anderen niet onnodig te hinderen. Wees beleefd tegenover de chauffeurs en conducteurs, en bedank hen voor hun service. Vergeet niet om hygiënisch te blijven door geen eten te nuttigen in het OV, te niezen of hoesten in je elleboog en afval in de daarvoor bestemde prullenbakken weg te gooien. En tot slot, vergeet niet om de faciliteiten in het OV op de juiste manier te gebruiken. Volg deze OV-etiquette regels en geniet van een prettige reis in het Nederlandse OV.

FAQ

Wat is OV-etiquette?

OV-etiquette verwijst naar de gedragsregels en manieren die worden gevolgd in het openbaar vervoer. Het omvat onder andere hoe je je hoort te gedragen tegenover medepassagiers, het personeel en de faciliteiten in het OV.

Wat zijn de do’s in het OV?

Enkele belangrijke do’s in het Nederlands OV zijn onder andere het aanbieden van je zitplaats aan zwangere vrouwen, ouderen en mindervaliden, het op tijd instappen en uitstappen, en het respecteren van de rustzones in de trein.

Wat zijn de don’ts in het OV?

Enkele don’ts tijdens je reis in het Nederlands OV zijn onder andere het niet verstoren van andere passagiers door luid te praten of muziek te luisteren zonder koptelefoon, het niet achterlaten van afval en het niet blokkeren van de deuren.

Hoe kan ik anderen respecteren in het OV?

Om anderen te respecteren in het OV, kun je bijvoorbeeld je telefoongebruik beperken, je tas niet op een lege zitplaats plaatsen en anderen niet onnodig hinderen.

Hoe moet ik omgaan met het personeel in het OV?

Om beleefd om te gaan met het personeel in het OV, kun je bijvoorbeeld hen de benodigde informatie vragen en hen bedanken voor hun service.

Hoe kan ik hygiëne in het OV bevorderen?

Om hygiëne in het OV te bevorderen, kun je geen eten nuttigen in het OV, niezen of hoesten in je elleboog en afval in de daarvoor bestemde prullenbakken weg gooien.

Hoe kan ik rekening houden met de faciliteiten in het OV?

Om rekening te houden met de faciliteiten in het OV, dien je de OV-chipkaart juist te gebruiken, af te stappen bij de juiste halte en de zitplaatsen netjes achter te laten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest